Częstość występowania dny moczanowej wzrastała wraz z wiekiem i osiągała wartość od 55 do 69 lat (Tabela 1). Charakterystyki poziomu bazowego
Tabela 2. Tabela 2. Podstawowa charakterystyka mężczyzn według kwintyli przyjmowania bogatych w purynę grup żywności, produktów mlecznych i białka. Charakterystykę wyjściową kohorty według czynników żywieniowych przedstawiono w tabeli 2. Średnie dzienne spożycie alkoholu miało tendencję do zmniejszania się wraz ze wzrostem spożycia białka lub produktów mlecznych. Historia nadciśnienia tętniczego występowała nieco częściej u mężczyzn z najwyższym kwintylem spożycia białka niż u mężczyzn w innych kwintylach (tab. 2).
Pokarm bogaty w purynę
Tabela 3. Tabela 3. Względne ryzyko nowego przypadku dny według spożycia bogatych w purynę grup żywności i produktów mlecznych. Tabela 4. Tabela 4. Względne ryzyko nowego przypadku dny zależnie od poziomu konsumpcji poszczególnych produktów spożywczych. Zwiększone spożycie mięsa było związane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej. Wielowymiarowe względne ryzyko wśród mężczyzn w najwyższym kwintyle całkowitego spożycia mięsa, w porównaniu z mężczyznami z najniższego kwintyla, wynosi 1,41 (przedział ufności 95%, 1,07 do 1,86, P dla trendu = 0,02) (Tabela 3). Spośród poszczególnych produktów mięsnych jedynie spożycie wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny jako dania głównego wiązało się ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej (P dla trendu = 0,01) (Tabela 4).
Zwiększone spożycie owoców morza wiązało się ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej. Wielowymiarowe względne ryzyko wśród mężczyzn w najwyższym kwintyle spożycia owoców morza, w porównaniu z mężczyznami z najniższego kwintyla, wynosiło 1,51 (przedział ufności 95%, 1,17 do 1,95, P dla trendu = 0,02) (tabela 3). Zwiększone spożycie wszystkich indywidualnych produktów z owoców morza wiązało się ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej (P dla trendu <0,05 dla wszystkich produktów) (Tabela 4).
Poziom konsumpcji warzyw bogatych w purynę nie wiązał się z ryzykiem dny moczanowej (Tabela 3). Podobnie spożycie pojedynczych warzyw bogatych w purynę nie wiązało się z ryzykiem dny moczanowej.
Zużycie produktów mlecznych
Częstość występowania dny moczanowej spadła wraz ze wzrostem spożycia produktów mlecznych (Tabela 3). Wielowymiarowe względne ryzyko dny moczanowej wśród mężczyzn w najwyższym kwintyle spożycia mleka, w porównaniu z tymi w najniższym kwintylu, wynosiło 0,56 (przedział ufności 95%, 0,42 do 0,74; P dla trendu <0,001). Odwrotna asocjacja była ograniczona do konsumpcji niskotłuszczowych produktów mlecznych (tabela 3); Wielowymiarowe względne ryzyko wśród mężczyzn, którzy wypili dwie lub więcej szklanek odtłuszczonego mleka o objętości 8 uncji dziennie, w porównaniu z mężczyznami, którzy wypili mniej niż jedną szklankę na miesiąc, wynosi 0,54 (przedział ufności 95%, 0,40 do 0,73; P dla trendu <0,001) (tabela 4). Podobny odwrotny związek zaobserwowano pomiędzy poziomem spożycia jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu a ryzykiem dny moczanowej (P dla trendu = 0,07). Nie było żadnych innych pojedynczych produktów mlecznych, których spożycie w istotny sposób wiązało się z ryzykiem dny moczanowej.
Spożycie białka
Tabela 5. Tabela 5. Względne ryzyko nowego przypadku dny według spożycia białka. Całkowite spożycie białka i spożycie białka zwierzęcego nie wiązały się z ryzykiem dny moczanowej (Tabela 5). Jednak wielowymiarowe względne ryzyko dny moczanowej wśród mężczyzn w najwyższym kwintyle spożycia białka roślinnego, w porównaniu z tymi w najniższym kwintylu, wynosiło 0,73 (przedział ufności 95%, 0,56 do 0,96), a odpowiednie ryzyko względne związane z spożycie białka mlecznego było 0,52 (przedział ufności 95%, 0,40 do 0,68) (tabela 5)
[patrz też: noni, bisoprolol, wdrożenia magento ]
[przypisy: ablacja endometrium, gonartroza, nerwiak mortona ]
Comments are closed.
Dlatego chyba wolę nawet się nie diagnozować
Article marked with the noticed of: psychoterapeuta warszawa[…]
błonnik+antyoksydanty
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu psychoterapia lublin[…]
Zawsze w takich artykułach dot. raka lekarze obwiniają pacjentów
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: najlepszy spalacz tłuszczu[…]
przy biegunkach i ogolnie problemach z jelitami sprawdza sie intesta