W przypadku mężczyzn, którzy nie zwrócili dodatkowego kwestionariusza dny, dane kontrolne zostały ocenzurowane w momencie pierwszego zgłoszenia dny moczanowej. Aby przedstawić długoterminowe wzorce żywieniowe poszczególnych mężczyzn, w naszej analizie pierwotnej wykorzystano skumulowane średnie spożycie w diecie na podstawie informacji z kwestionariuszy dietetycznych z 1986, 1990 i 1994 r.14,15 Wykorzystaliśmy modele proporcjonalnego hazardu Cox do oszacowania wielowymiarowe względne ryzyko nowego dna (oprogramowanie SAS, SAS Institute). Odpowiedzi dotyczące poszczególnych produktów żywnościowych przeliczano na średnie dzienne porcje. Średnie dzienne spożycie poszczególnych produktów połączono w celu obliczenia sumy dla grup żywności: mięsa ogółem (główne lub mieszane danie z wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny, przetworzonego mięsa, w tym kiełbasy, salami i bologna, boczek, hot dogi hamburgery, drób, w tym kurczak i indyk, wątróbka drobiowa i wątroba wołowa); owoce morza (tuńczyk, ciemne ryby, inne ryby oraz krewetki, homary lub przegrzebki); warzywa bogate w purynę (groch, fasola, soczewica, szpinak, pieczarki, płatki owsiane i kalafior); i produkty mleczne (niskotłuszczowe produkty mleczne, w tym mleko odtłuszczone lub o niskiej zawartości tłuszczu, sorbet, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu i sery wiejskie lub sery ricotta; wysokotłuszczowe produkty mleczne, w tym pełne mleko, śmietana, masło, śmietana, lody ser śmietankowy i inne sery oraz wszystkie produkty mleczne, w tym wszystkie powyższe).
Średnie dzienne spożycie każdej grupy żywności podzielono na kwintyle. Spożycie białka (białko zwierzęce, białko mleczne, białko zwierzęce pochodzenia bezmlecznego, białko roślinne i białko całkowite) również podzielono na kwintyle zgodnie z odsetkiem całkowitej energii uzyskanej z każdego rodzaju białka (gęstość składników odżywczych16). W wielowymiarowych modelach gęstości składników odżywczych 16 jednocześnie uwzględniliśmy pobór energii, udział procentowy energii pochodzącej z tłuszczu i określonych rodzajów białka oraz inne potencjalnie zakłócające zmienne. Inne zmienne uwzględnione w modelach wielowymiarowych obejmowały wiek (jako zmienną ciągłą), spożycie alkoholu (w siedmiu kategoriach), wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach, w sześciu kategoriach), użycie lub niewykorzystanie leków moczopędnych, historia nadciśnienia tętniczego (tak lub nie), historia przewlekłej niewydolności nerek (tak lub nie) i przyjmowanie płynów (w kwintylach). Aby ocenić trendy, wykorzystaliśmy wartości mediany spożycia w każdej kategorii, aby zminimalizować wpływ wartości odstających. Ocenialiśmy możliwą modyfikację efektu przez grupy żywnościowe i przez używanie alkoholu (lub przez niewykorzystywanie) lub przez wskaźnik masy ciała (<25 vs. .25). Przetestowaliśmy istotność interakcji za pomocą testu ilorazu wiarygodności. Dla wszystkich względnych ryzyk obliczyliśmy 95-procentowe przedziały ufności. Wszystkie wartości P są dwustronne.
Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Częstość występowania dna moczanowa u mężczyzn, według grup pięcioletnich. Podczas 12-letniej obserwacji udokumentowaliśmy 730 potwierdzonych nowych przypadków dny moczanowej spełniających kryteria American College of Rheumatology. Osiemdziesiąt osiem procent mężczyzn z dną zgłosiło podagrę, 35% zaangażowanie śródstopia, 72 procentową hiperurykemię, a 11 procent to topus. Jedynie 11 procent zostało poddanych artrokrekcji, a 65 procent zgłosiło obecność kryształów moczanu w płynie stawowym
[przypisy: buprenorfina, bisoprolol, belimumab ]
[więcej w: lg fino allegro, guz pancoasta objawy, pierwotna obustronna gonartroza ]
Comments are closed.
Regeneracja wątroby – temat zawsze na czasie
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: dla amazonek[…]
Byłam już u dwóch dermatologów
[..] Odniesienie w tekscie do czekolada bez cukru[…]
boję, że jak taki włókniak jednak może być niebezpieczny