Ponadto znaleźliśmy silny odwrotny związek pomiędzy spożywaniem produktów mlecznych, zwłaszcza niskotłuszczowych produktów mlecznych, a częstością występowania dny moczanowej. Te związki były niezależne zarówno od innych badanych przez nas czynników żywieniowych, jak i innych rzekomych czynników ryzyka dny moczanowej, takich jak wysoki wskaźnik masy ciała, starszy wiek, nadciśnienie, spożywanie alkoholu, stosowanie diuretyków i przewlekła niewydolność nerek. Podejrzenie, że istnieje powiązanie między dietami bogatymi w purynę a dną, opierało się na eksperymentach metabolicznych na zwierzętach i ludziach, które badały wpływ sztucznego krótkotrwałego obciążenia oczyszczonej puriny na poziom kwasu moczowego w surowicy (nie na dnawe zapalenie stawów) .17-20 Chociaż badania te dostarczają teoretycznych podstaw dla wpływu diety bogatej w purynę na hiperurykemię i, prawdopodobnie, na ewentualny rozwój dny moczanowej, pozostaje kilka ważnych przeszkód, zanim te dane mogą być zastosowane do praktyki klinicznej lub zdrowia publicznego .
Po pierwsze, niewiele wiadomo na temat dokładnej tożsamości i ilości poszczególnych puryn w większości produktów spożywczych, zwłaszcza gdy są one gotowane lub przetworzone.5 Ponadto biodostępność różnych puryn zawartych w różnych produktach żywnościowych znacznie się różni. Na przykład eksperymenty dietetyczne wykazały, że dostępność biologiczna jest większa dla RNA niż dla równoważnej ilości DNA, 20 razy większa dla rybonukleotydów niż dla kwasu nukleinowego, 21 dla adeniny większej niż dla guaniny.17 Wreszcie, wynik badany w tych badaniach metabolicznych to hiperurycemia, a nie dna, 17-21, a znaczna część pacjentów z hiperurykemią nie będzie miała dnawego zapalenia stawów.22,23 Dlatego trudno było przewidzieć, czy pewna bogata w pury grupa żywności lub żywności, która jest powszechnie stosowana. spożywane rzeczywiście wpływa na ryzyko dny moczanowej, a jeśli tak, w jakim zakresie.
Nasze badanie przezwyciężyło te przeszkody, badając wspólną żywność lub grupy żywnościowe i nowe przypadki dny moczanowej, i dostarcza klinicznie istotnych informacji: każda dodatkowa dzienna porcja mięsa wiązała się z 21-procentowym wzrostem ryzyka dny moczanowej, a każda dodatkowa cotygodniowa porcja owoce morza były związane z 7-procentowym wzrostem ryzyka. Ten efekt może być większy u pacjentów, którzy już cierpią na dnę: ponieważ klirens moczu nerkowego jest względnie upośledzony u większości pacjentów z dną moczanową, wchłanianie puryn diety powoduje bardziej gwałtowny wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi niż równoważne ilości u osób z normourazemią. 25
Stwierdziliśmy, że ryzyko dny moczanowej związane ze spożyciem owoców morza było znacznie wyższe wśród mężczyzn, którzy nie mieli nadwagi, niż wśród mężczyzn z nadwagą. Te wyniki sugerują, że może istnieć zasadnicza różnica między tymi podgrupami w metabolizmie puryn do kwasu moczowego, wydzielaniu kwasu moczowego specyficznie związanym z przyjmowaniem owoców morza lub z obydwoma. Pozostaje do wyjaśnienia, w jaki sposób wyniki te są związane z hiperurykemią związaną z nadwagą, która może wystąpić zarówno poprzez zwiększoną produkcję, jak i zmniejszenie wydalania nerkowego kwasu moczowego3,4,26; nie jest również jasne, dlaczego interakcja wydaje się być ograniczona do spożycia owoców morza. Potwierdzenie tych wyników przez przyszłe badania może zaowocować bardziej wyrafinowanymi i kompleksowymi zaleceniami dietetycznymi dotyczącymi zapobiegania dnie, biorąc pod uwagę rosnącą rolę spożycia ryb w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.27
Nie stwierdziliśmy istotnego związku między dną moczanową a spożywaniem warzyw bogatych w purynę, zarówno w grupie, jak i pojedynczo
[podobne: klimakterium, Mimośród, busulfan ]
[więcej w: czerniak guzkowaty, citrosept działanie, skrzydlik w oku ]
Comments are closed.
Dobry i rzeczowy artykuł
[..] Odniesienie w tekscie do kurs wizażu[…]
I prosze nie zwalac winy na lekarzy